Cum sa-ti transmiti eficient mesajul – 30 Days Challenge: Day #4

 

cum-sa-ti-transmiti-eficient-mesajul

Cum sa-ti transmiti eficient mesajul – acesta era titlul celui de-al doilea workshop despre care va povesteam acum 2 zile si la care am participat aseara. Acelasi loc (Napoca Avenue in cadrul TIMAF), acelasi speaker – Ovidiu Oltean.

Desi banuiam deja ca va fi un workshop interactiv m-am dus ca de obicei, cu agenda si pix – asa fac de fiecare data cand merg la vreo conferinta sau la vreun workshop. Chiar daca mai nou la majoritatea evenimentelor organizatorii pun la dispozitie materiale pentru notat idei, mie imi place sa merg cu agenda mea neagra pe care am numit-o “agenda de evenimente” – am strans in ea informatiile conferintelor la care am participat in ultimii 3 ani. Mi se pare mult mai practic asa deoarece am toata informatia la un loc si nu trebuie sa am grija de 874947 de hartii si hartiute. Am tinut sa mentionez acest aspect deoarece m-am dus foarte pregatita sa iau cat mai multe notite, dar surpriza a fost ca workshopul a fost atat de interactiv incat abia daca am reusit sa notez cateva idei. Cu toate astea am sa va povestesc putin cum s-a desfasurat totul si ce am invatat.

Asa cum spuneam la inceput, titlul workshopului era “Cum sa-ti transmiti eficient mesajul”, asa ca Ovidiu Oltean, public speaker profesionist avea sa ne dea cateva tips&tricks despre vorbitul in public si despre cum sa reusim sa transmitem ceea ce vrem sa spunem.

La inceput, Ovidiu, ne-a rugat sa ne prezentam pe rand, ridicandu-ne in picioare pentru a putea fi vazuti de ceilalti (si pentru a putea face un prim exercitiu de vorbit in public) si sa spunem care e cea mai mare problema a noastra in legatura cu vorbitul in public. Au fost persoane care au probleme cu faptul ca vorbesc prea repede, prea mult sau prea incet, isi uita ideile, au parte de reactii fiziologice, cum ar fi: tremurat, transpiratie, roseata a fetei, nu reusesc sa aiba un discurs coerent, le este greu sa faca contact vizual cu audienta, nu reusesc sa transmita emotie, etc. Eu personal nu ma simt deloc confortabil cu vorbitul in public, imi pierd ideile, ma simt ciudat deoarece toti ochii sunt atintiti asupra mea si incep sa rosesc, cred ca asta se datoreaza si faptului ca sunt mai timida de fel.

Dupa acest prim pas a urmat partea interactiva a workshopului: in prima faza am fost impartiti in echipe de cate 2 si a trebuit sa vorbim timp de 3 minute cu persoana din fata noastra; sa ne prezentam, sa vorbim despre pasiunile noastre, etc.

Dupa cele 3 minute, echipa de 2 a devenit o echipa de 4 persoane; in acest format fiecare membru al echipei trebuia sa le vorbeasca celorlalti 3 timp de 2 minute despre un subiect ales de Ovidiu, si anume: 3 sfaturi care sa-i ajute pe elevi sa treaca mai usor peste scoala generala/liceu.

In ultima parte a workshopului, echipa de 4 persoane s-a transformat intr-un grup de 12 membrii. Fiecare membru trebuia sa le vorbeasca celorlalti 11 timp de 1 minut despre un cuvant ales de Ovidiu, fiecare participant al grupului a avut un cuvant diferit, de exemplu: caramida, culoarea fucsia, cuie, canin, etc. Nu conta prea mult ceea ce spuneam, ideea era sa vorbim, sa nu facem pauze, sa privim membrii grupului in ochi si sa fim atenti la pozitia corpului, sa nu avem o pozitie inchisa. Mie mi-a picat cuvantul “praf” si trebuie sa recunosc ca a fost destul de amuzant sa vorbesc un minut despre praf .  Ceea ce mi s-a parut interesant a fost ca pe masura ce grupul s-a marit, eu am inceput sa ma simt din ce in ce mai confortabil.

La final, au existat 3 persoane care au sustinut un mini discurs in fata tuturor iar mai apoi Ovidiu ne-a dat cateva sfaturi legate de problemele pe care fiecare dintre noi le-am mentionat la inceput; din ceea ce a spus Ovidiu am notat asa:
pentru toate problemele fiziologice de genul: tremuratul vocii, transpiratia, roseata fetei, etc RESPIRATIA este raspunsul. Cu alte cuvinte daca trebuie sa tii un discurs in fata unui public si simti ca incepi sa rosesti, incearca sa respiri profund numarand de la 1 la 4. Aceste exercitii au rolul de a ne linisti si de a ne distrage atentia de la factorul de stres.

– legat de vorbitul prea repede Ovidiu ne-a indicat urmatorul exercitiu: citeste texte cu voce tare silabisind cuvintele. 

– daca vorbesti prea incet du-te la karaoke. Exercitiul asta e bun si pentru invingerea timiditatii.

– daca ai probleme la stabilirea contactului vizual cu audienta incearca ca atunci cand esti in locuri foarte populate (la mall de exemplu) sa privesti oamenii pe langa care treci in ochi. 

daca iti uiti ideile sau ai un discurs incoerent ai nevoie sa investesti mai mult timp in pregatirea si repetarea discursului. De asemenea nu ajuta daca iti scrii discursul cuvant cu cuvant deoarece pot aparea blocaje pentru ca ai uitat cuvantul “x” de pe foaie.

pentru a transmite emotie e foarte important sa formulam discursul la persoana a II-a, astfel incat audienta sa se simta implicata.

– legat de acel vesnic “ma fac de ras”, frica cea mai frecventa atunci cand vine vorba de discursurile in public, Ovidiu ne-as spus ceva ce mi-a ramas intiparit foarte adanc in minte “Nimeni nu poate sa te faca sa te simti prost decat cu acordul tau”, cu alte cuvinte e foarte important sa avem mai multa incredere in noi si sa ne iubim mai mult iar atunci nu ne va mai pasa atat de mult de ceea ce spun altii.

Ca si o concluzie, mi-a placut mult acest workshop, a fost o iesire din zona mea de confort si chiar am invatat lucruri noi atat despre vorbitul in public cat si despre mine.

 

As vrea sa stiu daca va sunt utile astfel de posturi in care fac rezumatul unui eveniment si adaug ideile care mi s-au parut mie cele mai interesante sau ati prefera sa prezint evenimentul in cauza sub o alta forma ? 

Astept cu interes feedbackul vostru si nu uitati ca putem pastra legatura si pe:

FB: Fashion Sofa IG: @fashionsofa Snapchat: anamariablog17  Twitter: @fashionsofa dar si pe E-mail: contact@fashionsofa.net

Nu uitati ca sambata ne vedem la HALF IS FREE ! – gasiti mai jos toate detaliile 

afis

10 Comments
  1. Mi se par super utile articolele de genul asta si de curand si eu am inceput sa fac research pe tema asta. Multumim ca ne-ai impartasit ideile pe care le-ai prins la workshop!

  2. Foarte interesant acest workshop. Imi aduc aminte de cateva situatii asemanatoare in tot ce ai prezentat tu (cum ar fi punctul referitor la respiratie) pe care le-au invatat si eu la un training de pregatire al trainerilor. Si imi place mult exercitiul pe care l-ati facut, acela de a vorbi pe rand in grupuri de 1, 3, 12 persoane.

    1. Si mie mi s-a parut interesanta ideea cu grupurile. Ovidiu zicea ca pentru a deveni confortabil cu vorbitul in public trebuie sa incepi progresiv: de la grupuri mici la grupuri cat mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>